Nazarköy


 İzmir'in Kemalpaşa ilçesinin eski adı Kurudere şimdiki adıyla Nazarköy. Dere yatağında kurulmuş bu köy, kızılçam ağaçlarıyla kaplı yürüyüş parkurları, kanyonu ve Mahmut zirvesiyle doğa sporları kulüplerinin gözdesi. Hafta sonu  keyifli zaman geçirilebilecek güzel bir yer ancak çok kalabalık.
Ne zamandır gitmek isteyip bir türlü gidemediğim Nazarköy'e yürüme bahanesiyle gelmiş oldum.
150 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen köyün geçmişi daha derin gibi. Oyma kayalar, dağın altındaki Darphane ve kuyu şeklindeki havalandırma bacası öyküleri etrafta yaşamış uygarlıklar düşünülünce olmaz gibi gelmiyor insana.



 Bu dağın altında darphane, arka tarafında da havalandırma kuyusu varmış.



1950 yılından bu yana süregelen boncuk imalatı 2007 yılında Belediye Başkanının çabasıyla köye adını veriyor, 500 kişi kadar olan nüfus hafta sonu binlerce kişiyi ağırlıyor. İki ,üç yıl öncesine kadar oniki ocak çalışırken şimdi beş ocak kalmış. Köyün gelir kaynağı, boncuk, kiraz,zeytin.
Samanla karıştırılmış kuru çam odunuyla yakılan ocaklarda 1200 derecelik ateşle yapılıyor boncuklar.


 Burası yolun sonundaki bir evin önü, sadece çay satıyorlar. Çay da Çay tam içmelik.

Anadolu erenlerinden biriymiş Hakkı Baba, yoldan gelenleri doyurmasıyla, yerleştirmesiyle anılırmış. Ve tabii yanında dilek ağacı.
 Son zamanların ürünü istiridye mantarı da çarşıda yerini almış.
Nazarköy halkı misafirperver, içten. Yolları dar, kalabalık da olunca...Araç girişi ve yol kenarı parkı olmazsa daha rahat olur. Her ne kadar kalabalığa alışmış olsalar da ihtiyaca cevap verme ve hijyen konusunda gelişme gerekiyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar