Göz pabuçta pabuç Çin Seddi'nde
Hayaller gerçek olunca...
2 bin 239 yıllık bir yolda( şu anda 2.241) yürüyorsunuz NE HİSSEDERSİNİZ?
Dünya'nın sekizinci harikası dense de savunma ve mühendislik açısından en ilginci, Dünya'nın en uzun savunma duvarı. Tarihçilere göre; Kuzeyden Çin'e karşı ''Moğol ve Türk boyları saldırılarına karşı savunmak, Ülkeden kaçışları önlemek ve İllerin tek yönetim altında birleştiğini içeriye ve dışarıya göstermek.
Çöllerden Sarı Deniz'e kumlardan, sarp kayalardan kıvrıla kıvrıla giden ejderha Sarı Deniz'de başını suya uzatmış. Efsaneye göre bir ejderha yol göstermiş ve Dünya'nın Ejderhası deniliyor.
Bugün ayaktaki 2500 kilometrelik kısmı Ming Hanedanı'ndan kalan duvar yıkılmış kısımlarıyla 8850 km, arkeolojik araştırmalara göre kollarıyla 21 bin kilometreden fazla. Çin Seddi; 20 den fazla ayrı ayrı krallığın birbirinden korunmak için yaptıkları setlerle başlamış. M.Ö 220 yılında Çin'i birleştiren İmparator Yinzhen dış saldırıları önlemek için M.S 608 yılına kadar sürecek seddin inşasına başlamış. Duvarların ilk duvarlar çamurdan, yapımlarında çöl kumu ve sazlar kullanılmış. Su ile sıkıştırılan toprakta ölü sümüklü böcek kabukları dayanıklılığı arttırmış. Sonrasında büyük tuğlalar kullanılmış ve harcın içine yapıştırma özelliği olan pirinç suyu, dayanıklılığı çoğaltan kireçtaşı, çakıllı kum, ince kum eklenmiş. Yığınlarla tuğla fırını yapılmış ki onların ısınma düzeni ayrı bir mühendislik. Seddin bütününde aynı sağlamlık ve dayanıklılık yok, bazı yerler sarp kayalarla doğal set bazı yerler ise çamurdan duvar, engelleme, yavaşlatma amaçlı. Kilometrelerce uzayan duvarlar, oklardan korunmak için 6 metre sonraları 7m yükseklikte, 5 m genişlikteki duvar için binlerce kişinin çalıştığı ve o malzemeyi patikalardan tepelere taşırken ayağı kayıp düşen, açlıktan, yorgunluktan ölen kişi sayısınında bir o kadar olduğu söylenmekte. Ve ölenler buraya gömüldüğü için Dünya'nın en uzun mezarlığı da deniyor.
Zorluklar çare aratırken keşifleri de getiriyor. El arabası da o dönemde keşfedilip ilk burada kullanılmaya başlamış.
Sadece duvar korunmaya yeter mi? İçlerinde 30 askerin barınacağı binlerce gözetleme kulesi ve hızlı haberleşmeyi sağlayabilmek için binlerce işaret kulesi de gerek.
Peki haberleşmeyi nasıl yapıyorlardı bu uzaklıkta? İşaret kulelerinden duman, bayrak ve flamalarla ve haber en kısa zamanda İmparatorda.
Genişliği 5 m. olan duvarın üzerinden sağlanan ulaşımın, bazı gözetleme kulelelerinde bulunan ticari işlem odalarının İpek Yolu ticaretinde büyük önem taşıdığını göstermekte. Avrupalıların Çin Seddi ile tanışması 1605 yılında Portekizli kaşif Bento De Gois sayesinde olmuş.
1987 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine alınan Çin Seddi'nin bizim gezdiğimiz bölümü Pekin'e 70 km. uzaklıkta. İkibin yıl süren yapıma 1644 yılında son verilmiş, bazı yerlerde bakım yapılmakta.
Fünikülere binmek için kullanacağınız yürüyen merdivenin tutma yerleri sürekli silinmekte...
Tarihi yapının çok zarar görmemesi için 2019 yılında günlük 65 bin kişiyle sınırlandırılmış ziyaretci sayısı. Pandemiden dolayı yabancı sayısı azalsa da uzun resmi tatil günlerinde eski günlerine özlem gidermiş Dünyanın Ejderhası.
Pekin'de üç gün dolu dolu gezdik doyamadık tadı damağımızda kaldı...
.
Yorumlar
Yorum Gönder