Ulan Batur- Tonyukuk, Naadam, Cengiz Han Anıtı
Moğolistan (moğolistan) başlıklı yazımda alttaki konulardan biraz söz etsem de fazlasını hak ediyorlar. TonyukukYazıtları ''Bain Tsotko'' yazıtları Orhun Irmağı vadisinde , 8. yüzyılda bilge vezir Tonyukuk 'un kendisi tarafından dikilmiş. Adının Tunyukuk mu, Tonyukuk mu olduğu, dikiliş tarihinin M.S 716 mı, 720-725 arası mı yoksa 735 mi olduğu tartışılsa da bozkırın ortasında Türkçe bir anıt dimdik durmakta.
Tonyukuk Anıtı Ulanbatur'a 40 km uzaklıkta ve ülkenin en iyi karayolu burada Türkiye Cumhuriyeti tarafından yaptırılmış. Göktürklerin tarihini anlatan, Türk adının ilk geçtiği, Türklerin bilinen ilk alfabesinin olduğu eserler ve kısmen kırılmış Balbal'lar (mezar taşları) moğol bir aile korumasında.
Ulanbatur merkezli Naadam Festivali Moğolistan'ın Çin'den ayrılışını kutlamak için her yıl Temmuz ayının 11'nde coşkuyla kutlanıyor. Moğolistan'ın üç ata sporu binicilik, güreş ve ok atma dallarında yarışmalar düzenlenen şenliklerde davul ve zillerle danslar ediliyor, geleneksel yemekler sunuluyor.
Hepsi erkek sporu olarak görülen bu yarışmaların ilk zamanlarında güreşçilerin yeleklerinin önleri kapalı imiş. Söylentiye göre sakatlanan kardeşinin yerine gizlice geçen kız kardeş bir de şampiyon olunca kadınların katılmasını engellemek için yeleklerin önü açılmış...
1162 yılında dünyaya gelen adı ''demirci'' anlamına gelen ''Temuçin'', moğolcada ''deniz'' anlamına gelen ''Tengiz'' 13. yüzyıl başında Orta Asya'daki tüm göçebe kavimleri birleştirip Moğol siyasi kimliği altında toplayan kişi.Yani tarihin en büyük askeri liderlerinden Moğol İmparatorluğunun kurucusu ve ilk kağanı olan komutan ve hükümdar Cengiz Han'ın mezarı bilinmiyor.
Söylenceye göre bir savaş sonrası Tsonjin-Boldog bölgesinde kırbaç bulduğu tepeye, at üzerinde(40m) devasa bir heykel yapmışlar. Tamamen paslanmaz çelikten, içinden asansörle anıtın üzerine çıkılabiliyor, merdivenden çıkarsanız ara katta istediğiniz kişinin adını moğolca yazdırabileceğiniz bir bölüm ve anmalıklar var. Nefes nefese kalsam da torunum Göktuğ'un adını orada yazdırmak en güzel anı benim için. Anıtın altında da bir yeraltı müzesi var.
Yorumlar
Yorum Gönder