EDİRNE-Uzunköprü-Karaağaç

Uzunköprü
Sabah Uzunköprü'deyiz. Şu gördüğünüz yoldan köpeklerden çekinerek gidebildiğimiz yere kadar gidiyoruz.
Osmanlı döneminde Rumeli'de kurulan ilk yerleşim yeri olan Uzunköprü'de Ergene nehrinin üzerinde 1300 metreye yakın uzunlukda 6.80m. genişliğinde 174 adet kemeriyle dünyanın en uzun taş köprüsü  bulunmakta. 1426- 1443 yılları arasında II.Murat tarafından başmimar Müslihiddin'e  Balkan seferlerini kolaylaştırmak için yaptırılmış. Altı yüzyıl ayakta kalmış bu anıt yapı, malzeme seçim, ayakların yerleştirilmesi, kemer açıklıkları, yükseklik eğimleri hesaplanmasındaki mühendislik bilgisi, UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınmış. 
Günümüzde üzerinden İzmir- Edirne karayolu geçmekte. Uzunköprü ilçesi Edirne'ye 64km, Yunanistan sınırına 6 km. uzaklıkta.
Hürriyet Çeşmesi, Uzunköprü'nün kent tarafındaki anıt çeşme. 1908'de Kaymakam Mazhar Müfit Kansu zamanında yapılmış. Osmanlı döneminin ilk ve tek demokrasi anıtı.Etrafında Fransız Devrimi'yle gelen demokrasinin dört temel ilkesi Özgürlük, Adalet,Eşitlik ve kardeşlik ilkeleri yer almaktaymış.
Aziz İoannis (Vaftizci Yahya) Kilisesi 1875 yılında yapılmış,2011'deki restorasyondan sonra Kültür Merkezi olarak işlev görüyormuş.
Zaman az olduğundan sadece merkezi görebildik. Muradiye Camii, külliye ve çifte hamam bir dahaki sefere.
Sadece  kitap ve çalışma hizmeti verebilen bir kütüphane, bilgisayar ve internet yok.






KARAAĞAÇ
Edirne'nin merkez ilçesine bağlı mahalle, Meriç Nehrinin 2km batısında, Yunanistan sınırına uzaklığı 4km. 
Türkiye Cumhuriyeti'nin ''suyun öte yanında''kalan tek toprak parçası ve Lozan Barış Antlaşmasının simgesi.
Edirne çıkışından Arnavut kaldırımlı, 400 yıllık Tunca Köprüsü sonrasında Meriç Köprüsü ve Karaağaç. 
 Çeşmeyi 1904 yılında Edirne Valisi Hacı Adil Bey yaptırmış.

Demirtaş Kasrı, Gümrük Muhafaza Karakolu .
 Tren Garı 1873'de tamamlanmış,İstanbul'u Avrupa'ya bağlayan demiryolu Karaağaç'ın o dönemde ekonomisini ve sosyal yapısını çok etkilemiş''Küçük Paris'' deniliyormuş. Sonrasında savaşlar nedeniyle kullanılamayan demiryolu, hat da değiştirince Mimar Kemalettin'in yaptığı bina Trakya Üniversitesi Olarak kullanılmaya başlanmış.

Lozan Müzesi; eski istasyonun ek binasında, tarihi belgeler, kitaplar, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye ait özel eşyalarla mesai saatlerinde ziyarete açık.

Hat değiştirilince raysız kalan istasyonun garip kalmış treni. Ama yolcusu çok, bir yere gitmese de.

 Lozan Anıtı; 19 Temmuz 1998'de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılmış, Yunanistan'dan bile göründüğü söylenen anıt sütunlar, heykel, çember ve yarım daire bir havuzdan oluşmuş. Birinci sütun; 36,45 m yüksekliğinde Anadolu'yu, ikinci sütun; 31,95m yüksekliğinde Trakya'yı, üçüncü sütun; 17,45 m yüksekliğinde Karaağaç'ı, bunları birbirine bağlayan çember birlik ve beraberliği, 4,20 m yüksekliğindeki gençkız figürü estetik ve hukuk'u, bir elindeki güvercin barış ve demokrasi'yi diğer elindeki belge de Lozan Antlaşmasını simgelemekte. Anıtın ayaklarının buluduğu 15myarıçaplı yarım daire de ülkemizi çevreleyen denizlerin anlatımı.  
Karaağaç kesinlikle biraz daha fazla zamanı hakediyor. Jandarma Şehitliği Anıtı, Karaağaç evleri ve Meriç kenarında çay eksik kaldı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar