Ulan Batur , Budizm, Dalai Lama,Tapınaklar...

Çoğunluğu Buda inancının Lamaizm mezhebine mensup Moğolların din adamları Lama'lar, dini merkezleri de Tibet. Dört temel prensip üzerinden yola çıkan inanç, arzu ve isteklerden doğan acı ve sıkıntıların bunlardan kurtulmakla olacağı şeklinde. 

Choijin Lama Tapınağı: Mükemmellik Tapınağı şehrin merkezinde 1904-1908 yılları arasında yapılmış.



Gandantechlingen Manastırı; Tam Huzurun Büyük Yeri'' Moğol kültürünün aynası, 19. yüzyıl ortalarında inşa edilmiş en önemli manastır. Ve biz Dalai Lama'nın doğum günde oradaydık :)

Budizm'in kurucusu Shakyamuni'nin reenkarnasyonunu tamamlamış ruhunu taşıdığına inanılan kişi Dalai Lama. Dalai'ın kelime anlamı engin deniz, Lama'nın ise bilge. Budizm öğretisinin Başöğretmenleri, Budistlerin ruhani liderleri olan Dalai Lama'lar öldüğünde yetkili rahipler reenkarnasyon süresinin(66 gün) tamamlanmasını bekleyip Dalai Lama'nın bıraktığı işaretleri takip ederek yeni ruhani liderlerini buluyorlarmış.
14. Dalai Lama Tenzin Gyatso 6 Temmuz  1935'te Tibet'te doğmuş,yaşında ruhani lider olduğu belirlenmiş, 1950 yılında Tibet Devlet Başkanı olmuş. 1949 yılında kurulan Çin Halk Cumhuriyeti Tibet'i işgale başlamış. 9 yıl boyunca barışçıl bir politika sürdüren Dalai Lama, binlerce tibetlinin katledilmesi sonucu 1959 yılında Hindistan'a geçip ''Sürgündeki Tibet Hükümeti''ni kuruyor. Tibet nüfusu fazla olduğu için ''Küçük Thasala'' denilen yerde yaşamını sürdürüyor. Tibet'te Yedi Yıl filmini izlediyseniz bu anlattıklarım size çok tanıdık gelecek. 
           

Gorkhi Terelj National Parc; Tam bir turistik Milli Park, şahane doğası, kırları, Moğol Alpleri, ger (Yurt) çadırları ve Kaplumbağa Kayası'nın  yakınında gizlenmiş Aryabal Meditasyon Tapınağı...

Aryabal;insanlığın tüm dualarının dinlendiği ve acılardan kurtulmaya yardımı  yardımı olan(meditasyon,sessizlik,mekan) bir tapınak. Tapınağı görmek için uzun ama ilginç bir yoldan yürüyorsunuz. 



Burada  çarkı çeviriyorsunuz durduğunda üstte okun gösterdiği sayı sizin öğretiniz :) Yolda okuyorsunuz.

Yol kenarında 144 budist öğretisinin ingilizce ve moğolca yazıları var.


Geldiniz Sırat Köprüsüne :))
1810'lu yıllarda Moğol ve Tibetli mimarlarca  Fil başı şeklinde tasarlanmış Tibet tarzı tapınağa ulaşmak için önce ''Bilgeliğin ötesine geçen köprü''yazan küçük ahşap köprüyü geçiyor, filin hortumunu simgeleyen 108 (kutsal sayı) basamak çıkıyorsunuz.  


Filin başına ulaşmak için onlarca basamağı çıktıktan sonra şöyle bir etrafınıza bakıyorsunuz uçsuz bucaksız bir vadi, başı bulutlara değen dağlar, içinizi ferahlatan tertemiz bir hava, sessizlık, dinginlik ve huzur...





Ve çadırlar...



Ve çocuklar..

Gördüğüm en güzel bulutların Moğolistan'da olduğunu söylemişmiydim ?




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar