Pekin-Yasak Şehir,Yazlık Saray


Dünya'nın En Büyük Sarayı

Tiananmen meydanıyla içiçe, zamanının en büyük mühendislik harikalarından biri. 720 bin metrekarelik alanda bin farklı bina, 10 bine yakın odasıyla(9 ve 9'un katları). Çin inanışına göre 10 sayısı Tanrı'yı 9 sayısı da Tanrıyı temsil eden gücü yani İmparatoru simgeliyormuş.1911 yılına kadar hanedanlık mensupları, saray eşrafına hizmet vermiş. Şimdi dünyanın en gözde turistik merkezlerinden biri. Yaklaşık 500 yıl İmparator ve hizmetindeki kişilere ev sahipliği yapmış, Çin Hükümeti'nin törensel ve politik merkezi. 1924'de son imparator Pu yi saraydan çıkarılıyor. 1925'ten beri Saray Müzesi.1947 yılında Taiwan'a taşınan saray koleksiyonları Taipei Ulusal Müzesinde sergilenmekteymiş.
1 Ekim 1949 yılında Tianamen Meydanında Çin Halk Cumhuriyeti kuruluşunu açıklayan Mao Zedung hala fotoğrafının asılı olduğu kapıdan Yasak Şehir'e girmiş. Başkan olduğu 1954-1959 yılları arasında da orada ikamet etmiş.
Zijin Cheng ''Mor Yasak Şehir''. Eski Çin astrolojisinde Göksel İmparator'un ikametgahı Evren'in merkezi Kutup yıldızına verilen isimmiş Zi , kutup yıldızının da rengi Mor. Jin yasak, cheng de duvarlarla çevrilmiş şehir demekmiş.Yasak Şehir de Dünya'nın merkezi yani yıldızın yeryüzündeki yansımasıymış.
İmparator ve ailesinin rengi toprak ve dünya simgesi sarı olup saltanatın, sarayın ve kutsallığın sembolü sarı rengi giysilerinde sadece onlar  kullanırmış.
Yasak Şehir'de binalar güneye bakar, girişleri güney yönünden.İmparatorun gözden düşmüş cariyelerinin oturduğu binalar kuzeye bakarmış. Kuzey yönünden esen soğuk rüzgarlar ve steplerden gelen akıncılar yüzünden kötü yön olmuş kuzey.
İç şehir, dış şehir, iç avlu, dış avlu, binalar, binalar...
İç Şehir'in kuzeyinde Dünya Tapınağı, batısında Ay Tapınağı, Doğusunda Güneş Tapınağı var. Dış şehrin güneyinde de yana yana iki tapınaktan soldaki Tarım sağdaki Cennet(gök)Tapınağı.
 Yüksek kızıl duvarlar (3.5km.) ve içi su dolu kanallarla çevrili şehir halka kapalı olmasından ve İmparatorun emri dışında kimsenin şehre girip çıkamamasından bu ismi almış. Hamam bölgesi dışında ağaçlık hiçbir alan yokmuş. Düşman karanlıktan yararlanarak gizlenmesin diye.Çin'in en büyük ve en iyi korunmuş antik bina koleksiyonunu  barındıran, dünyanın en büyük saray kompleksi olarak tanınan Yasak Şehir Unesco Dünya Mirasları listesinde.Yapımında yüz binlerce işçinin 14 yıl  çalıştığı söylenen şehirde binalarda kimin konakladığını bilmek için çatılardaki figürlere bakmak gerekmiş. Hükümdarın kaldığı bina çatısında 10 hayvan figürü varmış. Ejderha figürü güç ve statü simgesi olarak her yerde kullanılmış. Ejderha figürü dışında aslan  ve mitolojik hayvan (anka kuşu, tek boynuzlu at) figürleri görülüyor.
Kutsal anlamlar verilmiş ejder sembolünün aşk ve evlilik dışında her alanda etkisi olduğuna inanılıyor.Yüce gönüllülük,seçkinlik,imparatora özgü imaj. İmparator elbisesinde 190'dan fazla ejder işlemesi varmış. Yasak Kent'te ki ejder sembolünün kesin sayısı bilinmiyor. Üç ana salonun temeli etrafında 1458 ejder oymalı sütun, sayısı 1150'yi bulan yağmur suyu tahliyesine yarayan taştan ejder başı var deniliyor.
Bertolucci'nin ''Son İmparator'' filmini izlemişseniz, hatırlarsınız.

İmparatorluk Koruyucu Aslanları; daha kısa, kalın gövdeli, kıvrımlı yeleli ve kanatsız olarak tasvir edilmiş. Kutlama günlerinde; zil, davul,gong eşliğinde aslan kostümleri içinde, aslan hareketleri ile gösteri yapılıyormuş.

Portekiz'de çokça gördüğümüz çiniler için de  bir yer ayrılmış.


Yorgunluğun üzerine Çin Mutfağı :) Hadi afiyet olsun:)
Bu öğle yemeğinden sonra Yazlık Saray...
Çin'in en iyi korunmuş, en büyük imparatorluk bahçesi Yazlık Saray.  Dünyanın en büyük meydanı Tiananmen Meydanı'nından yedi kat büyük olan bahçenin dörtte üçü göl. Yasak şehirden buraya tekne ile geçilebiliyormuş. Kuming Gölü, yaklaşık 60 metre yüksekliğiyle Longevity Hill(Uzun Ömür Dağı) ve Saraylar olarak üç bölüme ayrılmış.
 Giriş kapısı
 Uzun Ömür Dağı

 Kordonda gezerken yağmur, güneş olmasın... Hem de gözümüzü, gönlümüzü okşasın.



 
Park arkadaşlarım :)
 
Akşam yemeği tam bir şölen.







Halis muhlis ''Pekin Ördeği'' afiyet olsun :)
                       
                                             Çin Seddi'nde görüşürüz...




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar