Slovenya - MARIBOR
Maribor:Marburg
Graz'da üçüncü günümüzün sabahında tramvayla ana istasyona gelip peronumuzu bulduk. 10.39 treniyle (Viyana-Ljupljana) aktarmasız gidip, 18.20 treniyle aynı şekilde döneceğiz. Elli sekiz dakikalık çok güzel bir yolculuk. Gidiş-dönüş 49€. Tren saatlerini seçerken sürelerine, aktarmalarına dikkat etmek gerek. Aktarma istasyonu.
11.37 Slovenya Maribor'dayız. Slovenya'nın ikinci büyük şehri, Avusturya'nın Graz şehrine 50km. uzaklıkta, Doğu Avrupa mimarisi özellikleri taşıyan, Pohorje dağının eteklerinde. Pohorje, Slovenya'nın en tanınan, en geniş kayak pistine sahip. Gece kayağı da yapılıyormuş. Her yıl Ocak ayında Slalom yarışları yapılıyormuş.96 bin civarı nüfusuyla sakin, güzel, içinden nehir geçen bir şehir. Eski adı Marburg An Der Drau. Bölge yerleşimi geç Bronz ve Demir çağına, Marburg ise 12. yüzyıla tarihleniyor. 1846'da Viyana-Trieste demiryolu ile birlikte ekonomik gelişimiyle tanınıyor. Para birimi euro, dili Slovence. Yıl boyu düzenlenen etkinlik ve festivalleriyle 2012 yılı Kültür Başkenti seçilmiş.
Çok çok eski çağlarda dünyayı seller bastığında, kurtulmayı başaran tek kişi, tepedeki bağa tırmanıp gökyüzüne dokunduğunda sular alçalmaya başlamış. Dünya Sloven hikayelerinde Neşe Tanrısı olarak bilinen Kurent tarafından kurtarılınca teşekkür etmek amacıyla her yere asma dikmiş. Slovenya'nın mükemmel şaraplarının sırrı. Dünyanın en yaşlı asma bitkisi burada neredeyse beş yüz yıllık.
İstasyondan çıkar çıkmaz göreceğiniz tarihi lokomotif ''OCEAN'' Okyanus
Hemen karşıda bu anıtı görüyorsunuz sola dönüp yolu takip ettiğinizde şehir merkezi ve Info.
Burası 0 noktası sanırım Maribor'un:)
Spomenik Narodnoosvobodilnega Boja (NOB) Ulusal Kurtuluş Mücadelesi Anıtı: İkinci Dünya savaşı sırasında Nazi işgalinde ölenlere saygı anıtı. Mermer ve bronzdan.Anıtın etrafında 667 kişinin infaz duyuruları var.
Pokra Jinski Muzej (bölgesel müze) Değerli üç koleksiyonun birleşmesiyle 1903'ten beri açık.
Kare Kale'nin köşesinde birinci katta eşyalar, ikinci katta Maribor tarihi.
Grajski Trg: Üçüncü Frederic zamanında yapılmış Kare Kale, içinde şapeli, önünde Florian anıtıyla önemli.
Kare kale'nin diğer köşesi.
Vetrinjski Dvor, öncelikle sivil toplum örgütleri programlarının uygulanması için tasarlanmış bir bina. 24 Kasım- 29 Aralık sürecinde gençlere yönelik bir çalışma varmış.
Glavni Trg: Ana Meydan
Sarı bina İl arşivi, yanındaki Belediye, soldaki heykel ise 17.yüzyılda çok kişinin hayatını kaybettiği Veba Salgını anıtı.
Süslemeler, geçişler...
Sokaklar,
Nasıl bir çatı, bilemedim?
Tuna Nehri'nin kolu Drava'nın kenarında yiyecektik yemeğimizi ama dayanamadık sakin görünen İtalyan Restoranda yedik. Ben Ravioli, Esin Sezar salata.Hizmet iyi, sunum zayıf, yemekler fena değildi.
Şimdi Drava kıyısına inelim...
Güneş saatli ev:)
Eski Köprü ve Karşı kıyı
Mahkeme Kulesine giderken eski bir bina.
SODNİ STOLP: Mahkeme Kulesi,Şhir duvarlarının güneybatı köşesini koruyan bu savunma kulesi 1310 yılında inşa edilmiş, 1540 yılında konik bir çatı ile örtülmüş, geçirdiği yangınlar ve İkinci Dünya savaşından sonra 1950 yılında restore edilerek bugünkü şeklini almış. Adını cadı ve inanç yargılarının burada yapıldığından dolayı almış olduğu söyleniyor. Yüzeyinde ilginç oymalar görülüyor.
VODNİ STOLP:Su Kulesi,1555 yılında bugünkü halini almış, ortaçağ savunma kulesi.
Narodni Dom Maribor: Ulus evi,kültür merkezi.
Eski köprü üzerinden Drava nehri, ilginç mimari örnekleri ve Maribor Katedral'nin 57metrelik.kulesi. Katedral 12. yüzyıl yapısı.
Dondurma zamanı. Slascicarna ILICH Maribor'un bilinen pastanesi, müşterisinden belli. Ortamı, servisi iyi. Dondurması, pastası güzel. AFİYET OLSUN...(dondurma:topu 1.70€ ama top da top)
Tren vakti yaklaşmakta, herkes sokakta, Graz'da gördüğümüz, Zagreb'te göreceğimiz açık buz pistlerinde çocukların neşeleri görmelik.
Biz geldik ama tren gelmedi. Hava da iyice soğudu,kapalı bir bekleme salonu yok.Bir kafe var, içerisi dolu. Dışarıda oturup birer çay içtik. Fincana bakar mısınız?
Tren 20 dk. geç kaldı ama bize sanki iki saat. Dönüşümüz biraz uzun oldu. Sonra tramvay ve otel.
Bir daha gelir miyim? Bu taraflara gelirsem EVET.
Yorumlar
Yorum Gönder